Rádi byste vyměnili cigaretu za dýmku, ale nemáte odvahu, nebo vám chybí informace jak na to. Zde je několik otázek a odpovědí, které s kouřením dýmky souvisejí.
Jaké má dýmka výhody?
Těžko říct, zda je dýmka zdravější. Ale rozhodně není tak škodlivá jelikož se při kouření dýmky dým nevdechuje hluboko do plic, jako tomu je u kouření cigarety. Kouření dýmky je především rituál a dýmka sama má často estetickou hodnotu. Navíc dýmkové tabáky většinou příjemně voní a nevadí přítomným v uzavřené místnosti. Kuřáci cigaret, kteří chtějí přesedlat na dýmku, mají někdy obavu, že nedostanou svou denní dávku nikotinu. Dostanou. Nikotin se do těla dostává i přes sliznice a také slinami. Do organismu se však nedostává nejškodlivější část dýmu, kterou je kondenzát.
Mohou dámy kouřit dýmku?
Zajisté. Dokonce se dámské dýmky vyrábějí. Tyto dýmky mají menší hlavičku a ladnější tvary tak, aby byly zároveň módním doplňkem pro dámy. Účast žen na soutěžích v pomalém kouření, už dávno není žádnou výjimkou.
Jsou dražší dýmky kvalitnější?
Koupit si dýmku za částku nižší než tři sta korun nese určité riziko. Ale dobrou dýmku pro začátečníky lze pořídit už kolem částky tisíc korun. V ceně se neodráží jenom značka výrobce, ale i kvalita dřeva, jeho hustota a tím pádem i odolnost proti zahoření. Kvalita briaru ovlivňuje celkově vlastnosti dýmky, například jestli dobře vstřebává kondenzát. V zásadě platí, že dýmku je dobře koupit ve specializované prodejně, kde vám s výběrem poradí.
Rovnou, nebo zahnutou dýmku?
Dýmky rovné (billiard) a zahnuté (bent) jsou dva základní typy dýmek. V odborné literatuře se začínajícím kuřákům dýmky doporučovaly dýmky tvaru bent kvůli kondenzátu, který by začátečníkům mohl vtékat z dýmky tvaru billiard do náustku. V současnosti se již všechny dýmky vyrábí na filtr, takže toto nebezpečí nehrozí. Začátečník tedy může volit zcela svobodně, samozřejmě s přihlédnutím ke své fyzické konstituci. Mohutný člověk vy si neměl pořizovat drobnou dýmku a naopak. Vypadá to nepatřičně. Začátečníkům se obecně doporučují masivnější dýmky, které lépe odvádějí teplo.
Jaký povrch dýmky zvolit?
Hladké leštěné dýmky jsou většinou ty z nejkvalitnějšího briaru bez optických vad. Lak nebo vosk ještě zvýrazní krásu dřeva. Zkušení dýmkaři preferují dýmky voskované, neboť dřevo může lépe dýchat. Přesto lesklý lak používají i renomované firmy jako Peterson, Butz Choquin, Stanwell a podobně. Je nutné podotknout, že se jedná o speciální laky, které snášejí vysokou teplotu. Pískované dýmky se vyrábějí ze stejně kvalitního briaru jako hladké dýmky. Ale i kvalitní dřevo může mít nepatrný kaz, který se pískováním jednoduše zamaskuje. Navíc pískovaná dýmka vypadá mnohdy velice zajímavě. Nejvíce kazů na hlavičce dýmky se zakrývá takzvaným součkováním. To je povrchová úprava, která se provádí vrtákem nebo jiným nástrojem. Je to úprava vcelku pracná a náročná na zručnost dýmkaře, neboť jenom na něm záleží výsledný efekt. U dražších součkovaných dýmek se zase jedná o kvalitní dřevo, kde se jenom zakrývají drobné vady na kráse. Dá se říci, že součtované a pískované dýmky jsou vhodné pro začátečníky, protože lépe odvádějí teplo.
Jak si zakouřit novou dýmku?
Pokud jste si dýmku nekoupili jenom jako dekoraci a chcete z ní kouřit, je třeba ji takzvaně zakouřit. Zakuřování dýmky je proces při kterém se v hlavičce dýmky vytvoří vrstvička karbonu, která chrání dřevo před propálením. Zakuřování se provádí ve třech krocích, kdy dýmku nacpete nejprve do jedné třetiny, takto kouříte pětkrát, potom do poloviny, znovu kouříte pětkrát a nakonec dýmku nacpete celou a opět kouříte pětkrát. Pokud jste trpěliví, tak máte dýmku zakouřenou za patnáct dní. Při zakuřování dýmky je třeba kouřit v podstatě stejně jako by se mělo kouřit při každodenním kouření, jenom je třeba dát velký pozor na to, aby se dýmka nerozpálila. Jakmile v ruce ucítíte, že dýmka začíná být horká, musíte ihned přestat kouřit, vyčkat asi deset minut až dýmka zchladne a zapálit ji znovu až do vykouření veškerého nacpaného tabáku.
Čím zapalovat dýmku?
Ideální je zapalovat dýmku zápalkami. Ale daleko praktičtější je použít dýmkový zapalovač. Nemusíte stále běhat a vysypávat popelník plný vypálených zápalek a shánět novou plnou krabičku. Dýmkový zapalovač se liší od zapalovače cigaretového tím, že plamen směřuje do boku nikoli vzhůru. Doporučuje se používat pouze plynové zapalovače. Plamen z benzínového zapalovače zanechává v dýmce pachovou stopu, která je nežádoucí.
Jaký tabák kouřit?
Aromatizovaný či přírodní. Dýmkový tabák má tři základní vlastnosti. A to jsou chuť, aroma a síla. Začátečníkům se doporučuje zvolit lehký aromatický tabák, který neodradí od kouření dýmky kuřáka samotného ani jeho okolí. Chuť a sílu tabáku bez příjemného aroma dokáží ocenit především zkušení kuřáci.
Filtr nebo chladič?
Tato otázka je dnes již bezpředmětná, protože na území EU se dýmky bez komůrky na filtr o průměru 9 mm nesmí prodávat. Některé firmy vyrábějící dýmky to vyřešily po svém. Do komůrky pro filtr vložily nástavec s chladičem, který se dá vyjmout. Nejrozšířenějším typem dýmkových filtrů jsou filtry uhlíkové, které zachytávají až 80% nikotinu a zároveň trochu ovlivňují chuť tabáku. To zejména zkušenějším kuřákům nevyhovuje. Na druhé straně filtr zachycuje kondenzát, který by se mohl při nesprávném kouření dostat do náustku a zároveň zjemňuje štiplavost tabáku. Obě tyto vlastnosti ocení pro změnu začínající kuřák. Na trhu jsou ještě balsové filtry, které nikotin nezachycují.
Jak často měnit filtr?
Rozhodně se nedoporučuje měnit filtr po několika kouřeních jak doporučuje, zřejmě z ekonomického hlediska, výrobce. Chuť kvalitního tabáku je několikerým používáním filtru rozhodně ovlivněna. Proto je třeba filtr měnit po každém kouření.
Proč mají některé dýmky otvor, který lze otvírat a zavírat?
Umožňuje to regulování průtoku vzduchu, jímž se ovlivňuje hutnost a teplota dýmku. Přisáváním chladného vzduchu se zchladí dým a tabák je možné si lépe vychutnat. Zkušení kuřáci toto provádí ústy.
Je standardní dokouřit dýmky na jediné zapálení?
Rozhodně ne. I na mistrovstvích v pomalém kouření dýmky se používají dvě zápalky. Je známo, že chladný dým si kuřák lépe vychutná. Proto hranice mezi pomalým tedy chladným kouřením a vyhasnutím dýmky je tenká. S dýmkou je třeba takzvaně dýchat, ale při konverzaci je třeba dechu i na mluvení a tak se mnohdy stane, že se dýmka musí zapálit několikrát. Zhasínání dýmky může být způsobeno i špatným nacpáním. Správné nacpání dýmky je ovšem podmínkou k tomu to, aby si kuřák mohl vychutnat chuť tabáku. Zkušenému kuřákovi, který na správné nacpání dýmky, klade velký důraz, by se to nemělo stávat.
Co dělat, když se při kouření ucpe dýmka?
Pokud chcete vyndat náustek při kouření, je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Dřevo hlavičky dýmky při kouření zvlhne kondenzátem a nepatrně nabobtná. To znamená, že je náustek v hlavičce pevněji uchycen. Náustek proto musíme vyndávat větší silou a zásadně otáčivým pohybem. Při zapáčení se totiž může zlomit čep náustku. Není to žádná tragédie. Každý výrobce tuto poruchu opravuje. Ale je to velmi nemilá věc, být nějaký čas bez své oblíbené dýmky. Po vyndání náustku zkusíme pročistit kouřový kanálek čističem. Pokud se to nepodaří, je třeba vysypat nedokouřený tabák a dýmku důkladně vyčistit.
Jak zjistit, že se dýmka přepaluje?
Přehříváním můžete dýmku natrvalo zničit. Jednoduše je třeba mít dýmku stále ve své dlani a pokud začne být horká ihned přestat kouřit. Dým z takto rozpálené dýmky nemá ani vůni ani chuť. Je třeba podotknout, že výrobce reklamaci propálené dýmky neuznává, jelikož se jedná o nesprávné používání. Když už jste si po dlouhém váhání vybrali dýmku, která se vám nejvíc líbila, chovejte se k ní také tak, aby vám co nejlépe sloužila.
Co s popelem?
Když tabák dohoří, mel by mít šedobílou barvu. Pokud vám v dýmce zůstane nějaký nedokouřený tabák, je třeba jej promíchat s popelem. Tím se absorbuje vlhkost, která v dýmce zůstala a zároveň se dá obsah hlavičky dýmky jednoduše vysypat.
Lze nacpat dokouřenou dýmku znovu?
Ne. Dýmka potřebuje alespoň jeden den nato, aby vstřebala kondenzát. Je třeba tuto zásadu dodržet, jinak může dýmka začít takzvaně močkovat a natrvalo vám z ní přestane chutnat kouřit. Z tohoto důvodu mají kuřáci alespoň tři dýmky, aby je mohli střídat.
Je potřeba dýmku vždy dokouřit?
Ano je to nutné. Dokouřením se z dýmky odstraní veškerá vlhkost. Při opakovaném nedokouření si dýmka s takovým množstvím vlhkosti neporadí a nastane stejný problém, jako když se z jedné dýmky kouří víckrát denně.
Jak čistit dýmku?
Po dokouření je nutné vyčistit kouřový kanálek dýmky a náustku čističem k tomuto účelu určeným. Čistič má za úkol vysát z dýmky vlhkost a odstranit usazeniny. Proto se čističe vyrábějí s měkkým a savým vláknem a s tvrdším brousícím vláknem Některé čističe obsahují obě vlákna takže zároveň vysávají vlhkost a brousí usazeniny. Zhruba jednou za týden je dobré pro vyčištění kouřového kanálku dýmky namočit čistič do lihu, který dobře rozpouští nečistoty a ty se pak lépe vysají. V náustku pak líh působí i jako desinfekce.
Jak dýmku skladovat?
Dýmka by měla být uskladněna tak, aby mohla dýchat a měla možnost se zbavit nežádoucí vlhkosti vzniklé při kouření. Není proto dobré nechávat ji v nějaké krabičce nebo šuplíku, ale umístit ji do stojáku, kde zároveň plní funkci dekorace. Dýmka se do stojánku umísťuje zásadně hlavičkou dolů. Stojánek by zase měl být umístěn někde v přítmí, jelikož silné světlo natož světlo sluneční škodí nejen náustku ale i hlavičce dýmky.
V čem se dýmky přenášejí?
Pro přenášení dýmek se vyrábějí speciální pouzdra na jednu až pět dýmek. Pouzdra jsou uzpůsobena i pro přepravu tabáku, filtrů, čističů, zapalovače a dusátka. Nejlepším materiálem na výrobu dýmkového pouzdra je kůže pro svoji prodyšnost. Po návratu z cest, kam jste své dýmky přepravovali, je nezapomeňte z pouzdra vyndat a umístit zpět na jejich místo do stojánku, kde je jim nejlépe.
Text upravil Zdeněk Vlasatý