Jelikož prodáváme tabákové výrobky a potřeby ke kouření, jsme podle zákona č. 65 / 2017 sb. povinni zajistit před odesláním objednávky ověření věku nakupujícího. Máte u nás registraci? Přihlaste se a nakupujte bez nutnosti ověření věku a se slevou 5%. Registrovat se můžete po vytvoření objednávky a ověření plnoletosti.
  1. Úvod
  2. Články
  3. Chvála aromatického tabáku
Chvála aromatického tabáku

Aromatické směsi patří v současnosti k nejoblíbenějším dýmkovým tabákům. Zejména na našem a německém trhu jasně vedou. Němečtí sousedé aromatické tabáky odjakživa milují, a proto není divu, že největší továrna na jejich výrobu se nalézá právě u nich. Jmenuje se Planta Tabak Berlin a v roce 1956 ji založil její nynější majitel Manfréd Obermann.

Pan Obermann se narodil ve městě Bunde, slavném tabákovém centru. Jeho otec byl významným obchodníkem s tabákem a své zkušenosti předal synovi, který si pro svoje podnikání vybral čtvrť Spandau v západní části Berlína. Na počátku šedesátých let dostal nápad vyrábět na základě licencí zahraniční dýmkové směsi a začal s americkým tabákem Rum and Maple a švýcarským Wellauer´s English Blend. Brzy se továrna a sídlo firmy přestěhovaly do berlínské čtvrti Kreutzberg. Úspěšné období nastalo pro Planta Tabak koncem 60. let. Tehdy firma získala licenci na výrobu tabáků Mc Lintock a zahájila spolupráci s německou asociací prodejců tabáku Erimuri. Počátkem 80. let už malá továrna v Kreuzbergu nestačila, a tak se výroba přestěhovala na předměstí Whittenau. Zde se měsíčně vyrobí jen pro domácí trh až 20 tun dýmkového tabáku a planta se tak řadí mezi přední světové výrobce tohoto zboží.

Každá kvalitní dýmková směs vyžaduje kvalitní surový tabák. Jiný než se používá k výrobě cigaret nebo doutníků. Největší rozdíl je však ve zpracování tohoto tabáku. Surový tabák se nejprve pomocí páry vlhčí ve speciálních skříních, kde dosahuje vlhkosti 19 procent, na pásech putuje do ořezávačů, tam se zbavuje řapíků a pak se tabákové listy vkládají do míchacích bubnů, kde vznikají směsi. Jakmile je směs tabáků homogenní, jsou na řadě ochucovaní bubny. K ochucování tabáků se používá vařící voda s přírodními látkami, jako jsou například lékořice, med nebo vanilka, přičemž podrobná receptura je přísně střeženým tajemstvím. Po ochucení musí tabák nejméně 24 hodin odpočívat, aby mohl projít vysušovacími bubny, kde je tak dlouho dokud nedosáhne 18 procent vlhkosti. Poté se nechá několik týdnů zrát, znovu jde do míchacích bubnů a tam se mu přidá konečná chuť a vůně. Toto se provádí takzvaným nastříkáním a záleží na konkrétním receptu, zda se přidá aroma exotického ovoce či koření, nebo alkoholový extrakt rumu, bourbonu. Nyní tabák obsahuje až 25 procent vlhkosti a je připraven k závěrečné fázi výroby, kterou je řezání. Tabák se rozřeže na 2 až 2,5 milimetru široké proužky a následně se vakuově balí. Planta tabák v současnosti vyrábí několik set různých tabákových směsí. V moderních laboratořích však týden co týden vznikají nové nápady na chtě a vůně dýmkového tabáku, které by oslovily dnešní náročné kuřáky dýmek.