Nádherný ostrov Fyn je srdcem Dánska. A právě tady se nachází Svenborg, místo, před kterým smekají všichni znalci dýmkových tabákových směsí. Zde si firma Mac Baren vybudovala svou továrnu, která vyrábí tabákové směsi 180 let... Dánové si velmi potrpí na dobrý tabák. Dá se říci, že v Dánsku je největší koncentrace kuřáků dýmky na světě v porovnání s počtem obyvatel. A protože si na dobrý tabák potrpí nejen v Dánsku, exportuje tato firma své výrobky do osmdesáti zemí světa.
Základem produkce firmy Mac Baren jsou klasické tabákové směsi. Výrazněji aromatizované tabáky firma začala produkovat až po roce 2000. Specialistou na výrobu jemných přírodních směsí je Poul Stenner, který o tabáku říká: „ rozdíl je v aroma, chuti a zkušenosti… Každý tabák prochází zcela jiným zpracováním, takže je možné rozlišit všechny nuance jeho chuti“. Nad jednou nacpanou dýmkou si člověk uvědomí, jak moc se dýmkový tabák liší od tabáku v cigaretě. Ve zvolených druzích tabáku, ve zpracování a řezání, v kvalitě hoření, v chuti a konečně i v jeho celkové přípravě. Poznamenává pan Steiner, který sám kouří dýmkový tabák Mac Baren Mixture.
Většina směsí vyrobených v Mac Barenu je typu mixture. Každý typ tabáku má speciální technologii výroby na které se podílejí stroje. Jde o proces, ve kterém se tabákové druhy míchají v určitém poměru – virginský tabák s Burely a Cavendishem. Virginský tabák je světlý a firma ho nakupuje převážně v USA (Virgínie, Severní Karolína, Georgia stále produkují ten nejkvalitnější virginský tabák na světě) Burley je hnědý se silnější a plnější chutí. Nejznámější oblastí, kde se pěstuje je Kentucky a Tennessee. Cavendish není odrůda tabáku, ale vyrábí se z různých tabáků pomocí fermentace (navlhčení, zahřívání a lisování). Díky fermentaci Má Cavendish tmavohnědou barvu.
Jak vyrábějí u Mac Barenu dýmkovou směs typu mixture? Surový tabák se naváží a navlhčí na osmnáctiprocentní vlhkost. Tehdy probíhá takzvané první přemídchání listů. Tyto listy procházejí zařízením, které je odřepíkuje a odstopkuje. Takto upravené listy se dostanou do míchacího bubnu. Zde je tabák stoprocentně homogenní a je připraven k dochucení. To se děje pomocí horké vody, do níž s přidávají další substance: lékořice, hnědý cukr, bílá čokoláda atd. záleží na konkrétním receptu. Po ochucení tabák odpočívá několik hodin, aby mohl absorbovat všechny ingredience. Po uzrání následuje namíchání konkrétní směsi. V poslední fázi se na tabák nastřikuje hlavní chuť a tedy i aroma. Oblíbená je například whisky. Při výrobě dýmkového tabáku MB Highland Mixture se například používá třicetiletá skotská whisky Old Glenfarcalas. Do dalších podrobností výroby tabákových směsí u firmy Mac Baren není možno nahlédnout, jelikož se také jedná o výrobní tajemství. Protože potom by mohl být každý výrobce stejně úspěšný jako právě Mac Baren.